Elementen van intimiteit in de dagelijkse werkelijkheid

by | Dec 2, 2022

Elementen van intimiteit in de dagelijkse werkelijkheid. 

Gedraag jij je soms ongemerkt als dader, slachtoffer, redder of bijstander?

Wat is jouw eerste reactie? Ben jij soms ongemerkt een dader, slachtoffer, redder of bijstander?  Stel je voor: jij hebt vandaag een drukke dag gehad op je werk en bij thuiskomst heb je stofgezogen, de afwas gedaan en je hebt gekookt. Nu wil je eigenlijk wel ontspannen en dat je (liefdes)partner iets voor jou doet. Wat is je eerste reactie?

   

   

   

   

   Waar herken jij je het meeste in in dit voorbeeld?

  • Dader. Ik heb nu iets verdiend.
  • Slachtoffer. Arme ik.
  • Redder. Arme zij, ze zullen wel moe zijn, ik zet nog wel een kopje thee.
  • Bijstander. Het maakt niet uit, laat maar.

   

  Deze eerste reacties zijn reacties vanuit een gevoel van bedreigingsmanagement. De vraag is of de bedreiging echt een bedreiging is. Als dat niet zo is, is de bijbehorende reactie dan de meest optimale?

  Vraag jezelf eens af: is dit een écht gevaar?

  Zo niet, kijk dan in welk kwadrant je zit en kun je dan door het ‘magische portaal’ bewegen naar liefdevolle connectie en saamhorigheid (met jezelf en/of de ander)?

   

  • Van dader naar Jager: moedig en integer. Een jager is moedig en neemt aandachtig hun omgeving in zich op en heeft respect voor de flora en fauna. Maak je ogen zacht en je hart sterk. Vraag om wat je graag wilt.
  • Van slachtoffer naar -> Offer: Een offer doe je met nieuwsgierigheid, vertrouwen en nederigheid. Kijk met frisse ogen en een nederig hart.
  • Van Redder naar Ambachtsman: Een ambachtsman doet een dienst, geeft iets vanuit generositeit. Kijk met liefdevolle ogen en een vol hart.
  • Van Bijstander naar Getuige: Een getuige is aanwezig en wil dat wat er is vanuit acceptatie en dankbaarheid. Kijk met open ogen en een open hart.
  • Belangrijk: de eerste reactieve impuls is niet fout. Keer ook terug naar deze reactieve energie om te checken en te begeleiden. Is dit echt gevaar of niet?

   

   

  Impulsreacties gebeuren in ons lichaam en zijn soms (half) onbewust. Heb je het gevoel dat je vaker situaties zit die minder prettig zijn dan zou kunnen? Je kan leren herkennen in welke reacties je lichaam schiet en met lichaamsoefeningen nieuwe imprints leren zodat je je vaker ontspannen voelt😊. Ben je geïnteresseerd om hier meer over te leren voor prettigere omgang in je relaties in werk, vriendschap en liefde? Stuur me een bericht. 

   

  0 Comments